Innan du sätter i gång

se.jpg

Innan du sätter i gång


Du behöver ha installerat Lightroom på datorn för att delta på kursen. Om du inte har det kan du ladda ned en testversion.

Testversionen gäller i sju dagar, och sedan kan du köpa en prenumeration hos Adobe för 120 kronor i månaden.

Det finns två versioner av programmet: Lightroom och Lightroom Classic. Den främsta skillnaden mellan dem handlar om hur de sparar dina bilder, och därtill finns det mindre skillnader i arbetsytan. Här utgår vi från Lightroom Classic, men det du lär dig i kursen kan du använda även i versionen som bara kallas Lightroom.


Dyk ned i ditt bildarkiv

Och så var det dags för dig att dyka ned i ditt bildarkiv. Där ska du leta upp ett antal bra bilder att arbeta med när du experimenterar med Lightroom under kursens gång. Bilderna bör du spara i en och samma mapp, eftersom det då blir lättare att importera dem i Lightroom.

img1.jpg

Det kan vara både bilder i råformat och jpeg-filer, och samla gärna ihop en bra blandning av porträtt, landskap, lyckade och misslyckade foton, stående och liggande format, utomhusbilder och inomhusbilder. Kursen går ut på att du ska lära dig att optimera dina bilder så mycket det går, så välj inte bara de bästa du har.

I övrigt behöver du bara ström i datorn och kaffe i kannan.

Och nu sätter vi i gång!